İzciler Gayrimenkul

BLOG / HABER / DUYURU

Orman Yangınları, doğal olmayan en büyük felakettir…

Orman Yangınları, doğal olmayan en büyük felakettir…

 

 

Orman yangınları, doğal hayatı yok eden ve toplumsal hayatı derinden etkileyen bir felakettir. Yanan ormanlar, bugünümüzü ve yarınlarımızı yok etmekle kalmaz; ormanlarla birlikte doğal hayat, canlılar, bitki türleri ve milli servetimiz de yok olur.

Küresel ısınma ve İklim krizinin yaşandığı 21.yüzyılda ormanlarımızın değerini bin kat daha net anlamış bulunmaktayız. Peki ormanlarımızı ve geleceğimizi korumak adına yurttaş olarak üzerimize düşenleri yerine getirebiliyor muyuz?

Orman yangınlarının ortaya çıkmasının %7’sinin yıldırım düşmesi (doğal neden) %93’ünün ise İnsan hatasından kaynaklı (doğal olmayan nedenlerle) meydana geldiğini biliyor muydunuz?

Tabiatı tehdit eden en önemli unsur olan insanoğlunun hatalarına hep birlikte göz atalım. Ne dersiniz?

Anız yakma, Bağların-bahçelerin temizlenmesi sonucunda dalların veya otların yakılması, piknik sonrası çöplerin toplanmaması ve cam şişelerin güneş ışınlarıyla mercek görevi görerek yangın çıkarması, kamp ateşinin söndürülmemesi ve enerji nakil hatlarında meydana gelen arızalar sıralanabilir.

Doğaya insan eliyle verilen bu zararlar, ormanlarımızın yanmasına ve ülkemizin ciğerlerinin sönmesine neden olmakta; dikkatsizlik ve ihmal sonucu olabileceği gibi kasıtlı olarak da yapılmaktadır.

Orman Genel Müdürlüğü’nün son 10 yıldaki verilerine göre yangınların %54’ü ihmal-kaza ya da dikkatsizlik, %7’si yıldırım düşmesi, %13’ü kasıtlı olarak çıkartılırken %26’sının ise çıkış nedeni tespit edilememiştir.

Dünyada Orman yangınlarının gerçekleştiği alanlarda Akdeniz Kuşağı ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’de her yıl yaklaşık 10 Bin Hektarlık orman alanı zarar görmektedir. Yangın riskinin yoğun olduğu bölgelerimizin başında Akdeniz Bölgesi gelmektedir. Ege kıyıları ve Marmara kıyıları da orman yangını açısından yoğun risk altında bulunmaktadır.

Edinilen bilgilere göre 21 Milyon Hektarlık orman alanımızın 7.182.051 hektarı 1’inci derece, 5.091.788 hektarı ikinci derece; toplamda 12.273.839 hektarlık yangına hassas orman alanımız bulunmaktadır. Bu rakam ülkemizin sahip olduğu ormanların %60’ına tekabül etmektedir.

Ülkemizdeki meydana gelen orman yangınları incelendiğinde yangınların %83’ünün Haziran-Ekim aylarında daha sık görüldüğü tespit edilmiştir.

Bu bilgiler ışığında ve yurttaşlık bilinci hareket ederek doğal hayatı korumalı, ormanlarımıza sahip çıkmalı, ormanlarda yaşayan tüm canlı ve bitki türlerinin yaşam haklarına saygı göstermeliyiz. Pastoral bir tablonun yeşiline, sarısına ve pembesine, tüm renklerine sahip çıkarak o muhteşem resme gelecek kuşakların da bakabilmesi için ormanlarımızı koruyalım..

 

İlgili Etiketler